Vad kan kännas som tandvärk?

Vad kan kännas som tandvärk?

Vad kan kännas som tandvärk? Tandvärk behöver inte alltid vara en värk som är direkt skadlig för själva tanden utan det kan vara så att tanden har blivit extra känsligt på grund av externa orsaker som vi listar nedan.

Hög fyllning/tandkrona/tandbro kan orsaka tandvärk

Vid för höga fyllningar eller andra konstruktioner biter man ofta för hårt på fyllningen/tandkronan/tandbro vilket traumatiserar tandroten och vävnaden runt om och leder till tandvärk. Tandläkaren kan ofta på ett säkert och lätt sätt putsa ner fyllningen/tandkronan vilket ofta lindrar patientens tandvärk. Patienternna känner oftast av om det tar emot när man biter ihop. Detta utmärker sig genom att man inte riktigt får ihop samtliga tänder när man stänger munnen.

vad kan kännas som tandvärk?

Protes eller bettskena som felbelastar tänderna kan orsaka tandvärk

En protes som inte belastar motstående tänder jämnt bidrar till att belasta tänderna fel och på så sätt traumatisera dem och skapa tandvärk. Detta leder ofta till att den tand som är utsatt blir väldigt känslig främst för tryck. Men tandvärken kan även yttra sig som molande.

En bettskena måste ofta justeras innan den lämnas ut till patienten för användning. En bettskena ska sitta fast passivt på tänderna. Det ska inte förekomma något extra tryck på tänderna den sitter fast på vilket ofta slutar med att patienten känner av tandvärk. Känner man att det klämmer på tänderna måste detta åtgärdas då ett konstant tryck leder till att man till slut drabbas av tandvärk.

Blottade tandhalsar kan orsaka tandvärk

Patienter med blottade tandhalsar kan ha stora problem med kraftiga ilningar. Detta har då orsakats av att tandköttet dragit sig ner på grund av tandlossning eller att patienten har borstat för hårt och åstadkommit dessa skador. Det som händer är att man blottar kanaler som finns på rotens yta och yttre stimuli irritterar tanden. Vissa patienter har så pass stora problem att de har svårt med att dricka och äta på grund av ilningen yttrar sig som tandvärk. På tandläkarkliniker finns oftast material för att minska besvären. Många patienter kan även lindra sina besvär med tandkräm mot ilningar.

När en ny tand växer fram:

Tandvärk kan uppstå när en ny tand växer ut påverkar främst yngre människor som antingen håller på att byta ut mjölktänder mot sina nya vuxna tänder eller när man visdomständerna börjar visa sig. I många fall är  det inga problem för tanden att växa upp genom tandköttet men i vissa fall kan det ackummuleras väldigt mycket bakterier som orsakar en inflammation som bidrar till en obehagling tandvärk.

Vid behandling med tandställning kan man få tandvärk:

Tandvärk får man oftast i början av behandlingen när man skaffar en tandställning. Tänderna börjar röra på sig och detta är inte kroppen van vid vilket leder till ömhet och irritation de första veckorna. Detta bidrar till att man ofta får hålla sig till mjuk mat.  Detta tillstånd är övergående och en normal fysiologisk process.