Tandvärk

Varför har jag tandvärk?

Tandvärk orsakas av en inflammation i tandpulpan som är ett slutet hålrum i tanden som innehåller nerver och kärl. Värken upplevs ofta som det värsta patienter varit med om. Inflammationen som oftast orsakas av bakterier leder till att trycket inne i pulpan ökar och man känner av tandvärken. Eftersom det är ett slutet hålrum med solida väggar utsätts nerven för ett så kraftigt stimuli som leder det till att man får kraftig värk i tanden. En sprucken tand eller tänder som har gått sönder kan också orsaka kraftig tandvärk. Artificiella ersättningar såsom tandimplantat kan också orsaka värk.

Värk i tanden är väldigt påfrestande för patienten som ofta är väldigt medtagen när personen kommer till kliniken. De flesta patienter som känner av tandvärk väntar för länge innan de besöker tandläkaren.

När ska jag söka hjälp för min värk?

Vad kan feltolkas som värk i tanden?

Varför fungerar inte bedövningen när jag har ont i tanden?

Vad händer vid långvarig tandinfektion när man har värk

Vad orsakar smärtan när man har ont i tanden?

När ska jag söka hjälp för tandvärk?

Många tycker det är svårt att veta när man ska söka hjälp för besvär såsom ilningar och värk. Det viktiga är att inte vänta för länge innan man kontaktar sin tandläkare då situationen kan förvärras. Vi tycker man bör kontakta en klinik för konsultation när man drabbas av:

  • Molande och ihållande värk i en tand.
  • Ömma tänder vid belastning.
  • När du drabbas av en sprucken tand
  • Svullnad i tandkött och runt tänder
  • Ilningar som inte går över eller går över i tandvärk
  • Om tanden har blivit utsatt för ett trauma

Vad kan feltolkas som tandvärk?

Allt som känns som att man har ont i tanden är inte alltid tandvärk. Det kan finnas andra orsaker som man inte tänker på och vi tänkte lista dessa nedan. Självklart är det viktigt att man utför en grundlig undersökning för att hitta vilken orsak som orsakar värken.

  • Bihåleinflammation kan misstolkas som tandvärk. Bihålans golv är i anslutning till rotspetsen.
  • Trigeminusneuralgi är lätt att misstolka som tandvärk. Nervsmärtor som uppstår precis under ögat.
  • Tandgnissling och pressning kan leda till käkledsinflammation och kännas som tandvärk
  • Vissa som har kärlkramp kan känna av värk i  underkäken och tro att man har ont i tanden.

Varför fungerar inte bedövningen hos tandläkaren när jag har tandvärk?

Patienter som drabbas av värk i tänderna undrar varför bedövningen inte fungerar när man har akut värk. Bedövningsmedlet är oftast väldigt effektivt men det behöver ett visst pH-värde för att fungera optimalt i kroppen.

Inflammationen som bidrar till värken leder till att ph-värdet sjunker i vävnaden och man får en surare miljö runt rotspetsen. Det blir då svårare för bedövningsmedlet att stoppa nervsignalerna till hjärnan. För att åstadkomma samma smärtlindring vid tandvärk krävs fler injektioner och längre tid innan bedövningsmedlet uppnår effekt och tandläkaren kan behandla tanden. I vissa extrema fall känner patienten ändå av själva behandlingen men detta är väldigt sällsynt.

Tandroten bryts ner vid långvarig infektion

Tandvärk

Om patienten får gå obehandlad efter att tandvärken avtagit kan även tandroten börja brytas ner vid långvarig infektion. Kroppen vill bli av med abcessen och oftast tömmer den sig via en fistel som bildas (kanal) ut i slemhinnan eller munhålan. Man kan då bli rejält svullen samt drabbas av feber vilket leder till att antibiotikabehandling kan vara befogat i vissa fall.

I väldigt sällsynta fall efter att tandvärken avtagit kan infektionen i en underkäkstand sprida sig ner mot munbotten vilket kan vara livshotande. Då måste man snabbt till akuten för intravenös antibiotika behandling. För att bli av med infektionen som orsakar besvären måste tanden rotfyllas eller extraheras(tanden dras ut).

Slutord

Det är som sagt mycket information om tandvärk på denna sida. Tandvärken är inte alltid lätt att urskilja från något som kan vara normalt eller om besvären orsakas av något allvarligt. Har ni frågor om tandvärk kan ni alltid kontakta oss via ”Fråga tandläkaren” för att få bättre svar om tandvärken ni eventuellt upplever.

Det kan också vara svårt att veta vilken tand som ilar, gör ont eller endast är öm. Tandköttet runt tanden kan också lura patienter och tro att de har tandvärk om de har traumatiserat tandköttet på något sätt. Tandköttet kan även dra sig ner på grund av aggressiv tandborstning eller tandlossning. Detta blottar tandroten som ofta är känslig för stimuli och man känner av ilningar.