Tandvårdshjälpmedel

Hjälpmedel för tänder och tandkött

Tandborste

Detta hjälpmedel är det allra vanligast förekommande och utgör basen för att bibehålla en god munhygien och förebygga tandköttsproblem. Tandborstar förekommer i många olika former och design. Det finns allt från enkla manuella tandborstar till el-tandborstar.

Det är viktigt att använda sig av en tandborste som har mjuka strån och borsta med tre fingrar för att undvika skador på tandköttet.

Tandborsten ska både borsta tandköttskanten och själva tandsubstansen för att får bort bakteriebeläggningar på ett adekvat sätt.

För att åstadkomma en bra munygien med tandborsten ska man vara metodisk och dela in munnen i 4 kvadranter och borsta en kvadrant i taget. Borsta ytorna mot tungan/kinden för sig och och slutligen borsta tuggytorna.

Tandtråd

Tandtråd är det hjälpmedel som oftast används för att rengöra området mellan tänderna. Tandborsten kommer inte åt i detta område och utan tandtråd som rengör får man ofta en inflammation i tandköttet mellan tänderna.

Det är viktigt att man använder tandtråden på rätt sätt för att få bort bakteriebeläggningarna mellan tänderna. Det är enda sättet att undvika tandköttsproblem.

När man använder tandtråd är det viktigt att själva tråden först rengör ena tanden genom att hela tiden ha den dikt an mot tandsubstansen och såga sig neråt för att sedan föra den under tandköttskanten. Efter detta tar man nästa tand i mellanrummet. Det är viktigt att vara försiktig när man för den under tandköttskanten så att man inte skadar mjukvävnaden och skapar sig andra tandköttsproblem.

Mellanrumsborste

Mellanrumsborstar är ett fantastiskt hjälpmedel som man kan använda sig av. Man använder den ofta där tandköttet har dragit sig ner mellan tänderna och ett hålrum har uppstått. Ofta sker detta när man bli äldre men även om tandköttet har skadats på något sätt eller om man drabbats av tandlossning.

För att undvika tandköttsproblem måste man använda sig av en mellanrumsborste med rätt storlek då utrymmet mellan tänderna kan variera.

Det är oftast tandhygienisten som med sin erfarenhet rekommenderar den storlek som rengör mest effektivt. Det är också viktigt att veta att man ibland måste byta storlek då mellanrummet kan bli större med tiden. Det är därför viktigt att man går på regelbundna undersökningar.

Munskölj

Tandköttsproblem kan även undvikas eller behandlas med olika munskölj som man använder under en viss period som oftast är en vecka. Dessa munskölj medel är antibakteriella och hjälper till att minska inflammationer eller undvika inflammationer i kombination med andra tandhjälpmedel.

Dessa används genom att man sköljer och silar runt vätskan i munnnen i ca 30 sek till en minut och avslutar med att spotta ut den. Sedan ska man undvika skölja munnen med vatten efteråt.

Dessa hjälpmedel hjälper endast när man har milda tandköttsproblem som exempelvis en inflammation orsakat av bakteriebeläggningar. Har man mycket tandsten eller tandlossning behöver man komplettera med vård hos tandläkaren för att uppnå optimalt resultat och få inflammationen att läka ut.