Tandblekning hos tandläkare

Tandblekning hos tandläkare utförs av erfarna och professionella personer vilket bidrar till en säkrare behandling. Innan tandblekning hos tandläkare är det viktigt med en undersökning för att bedöma samtliga tänder och vävnaden runt om. Detta minskar risken vid tandblekning för komplikationer och andra besvär såsom fläckar på tänderna, ilningar och besvär med tandköttet.Det finns två alternativ som en patient oftast kan bestämma sig för som vi listar här nedan.

Tandblekning hos tandläkare med laser

1.    Tandläkaren/tandhygenist tar ett individuellt avtryck av överkäken och underkäken inför tandblekningen.
2.    Tandblekningen kräver en individanpassad skena som teknikern framställer .
3.    Tandläkaren påskyndar processen med tandblekning genom att använda sig av en laser.
4.    Tanblekningen är klar och patienten går hem med ljusare tänder.

Tandblekning hos tandläkare med individuell skena

När tandblekning ska ske på flera tänder samtidigt är denna metod väldigt bra. Den individuella skenan som framställs är utformad efter dina tänder. Man applicerar tandblekningsgelen efter instruktioner man fått och kan utföra detta dagtid eller nattetid. Det tar olika lång tid för olika individer att få den färg man vill efter en tandblekning.

1.    Tandläkaren/tandhygenisten tar ett individuellt avtryck av överkäken och underkäken inför tandblekningen.
2.    Tekniker framställer en individanpassad blekskena så man kan utföra tandblekningen.
3.    Patienten får inför tandblekningen med sig en bleknings gel som ska appliceras i skenan och använder det nattetid eller dagtid beroende på gel.
4.    Tandblekningen tar mellan 3-5 dagar. Det tar längre tid att bleka mörkare tänder.

Användningstid och applikation varierar beroende på typ av gel och märke. Tandläkaren eller tandhygenisten ger dig råd om detta inför behandling med tandblekningen.
Tandblekning hos tandläkare

Skena för tandblekning pressad på gipsmodell. Ett plasmaterial(det blåa som ses på tänderna) appliceras för att göra plats för blekmedlet

Tandblekning
Individuell blekskena som tillverkats efter patientens förhållanden i munnen.

Tandblekning av rotfyllda tänder

Rotfyllda tänder kan ibland missfärgas ytterligare. Man kan bleka endast enstaka tänder istället för tandblekning på samtliga. Tandläkaren börjar då att borra bort lagningen och andra faktorer som påverkat färgen på tanden. Man tar sedan och för in blekmedlet i tandens hålighet från den bakre delen av tanden och täpper till så tandblekningen kan påbörjas. Det tar oftast en vecka för tandblekningen att bli klar men ibland måste man byta ut blekmedlet och utföra en ny tandblekning missfärgning. När tandblekningen är klar utför tandläkaren en tandlagning på tanden. Det ämne som brukar användas är natriumperborat som är ett pulver som blandas med vatten och förs in i tanden och som sedan börjar utsöndra väteperoxid.

Vad ska jag tänka på efter en tandblekning?

Det viktigaste efter en tandblekning är att bibehålla en god munhygien. För att effekten av tandblekning ska hålla i sig borde du även undvika mat och dryck som missfärgar tänder som ex Te och Kaffe. Tandblekning och choklad går inte heller ihop.