Tandblekning

Tandblekning är en eftertraktad behandling av många i dagens samhälle som längtar efter att få vitare tänder. Tandlbekning verkar bara på emaljen. Vad de flesta inte vet är att blekmedlet vid tandblekning tränger in i själva tanden och avlägsnar missfärgningarna inneifrån vilket leder till att även nerver och kärl påverkas. Missfärgningar uppstår oftast på grund av intag av te,kaffe eller vin vilket leder till en tandblekning i slutändan. Det är svårt att säga hur länge en tandblekning håller i sig då detta är väldigt individuellt på grund av personens mat och dryckesvanor.

Hur lång tid tar en tandblekning?

Många patienter frågar också hur lång tid det skulle ta utföra en tandblekning och på det svarar vi att även det är individuellt på grund av typ och grad av missfärgning. Tändernas färg kan variera från allt mellan gult-brunt samt blå/grå eller gult. Generellt sett brukar yngre människor ha vitare tänder och mindre missfärgade vilket minskar tiden för en behandling med tandblekning.

Vad ska jag tänka på när jag bleker tänderna? 

Risker med tandlbekning

Vad händer när jag bleker tänderna?

Vad innehåller blekmedel?

Vad ska jag tänka på vid tandblekning?

Det är viktigt att besöka tandläkaren och utföra en ordentlig undersökning inför tandblekningen. Tandläkaren kontrollerar att dina tandlagningar är av god kvalite, kontrollerar att du inte har några hål i munnen och att slemhinnan och tandköttet är friskt. Det får inte heller finnas tandsten eller bakteriebeläggningar på tänderna.

Tandblekning ålder

Enligt ny lag kräver att man måste vara 18 år och äldre vid tandblekning. Gravida och ammande mammor rekomenderas inte heller att utföra en tandblekning.Tandblekning

Risker

Det finns komplikationer och risker som med alla andra behandlingar inom vården. Tandblekning är inte ett undantag.

  • Tänder som blir känsliga och ilar. Blekmedlet tränger in i tanden och irriterar själva nerven. Detta är övergående och besvären brukar försvinna efter ungefär 48h om man pausar i behandlingen.
  • Tandköttet skadas av blekningsmedlet. Detta kan man känna av genom att tandköttet blir irriterat, svullet eller sårgjort. Det är då viktigt att pausa behandlingen några dagar för att låta tandköttet återhämta sig innan man fortsätter. Det som sker är att blekmedlet ligger och irriterar tandköttet. En välformad skena som man får från tandläkaren och som är individuellt anpassad för dig gör att man ofta slipper dessa besvär.
  • Irreversibel pulpit som orsakas av blekningen(Inflammation i tanden pga kariesangrepp eller otät fyllning. Detta måste då oftast behandlas med rotfyllning.
  • Tänderna bleks ojämnt så att det ser ut som fläckar. Detta inträffar ofta när man har bakteriebeläggningar som leder till att blekmedlet inte kommer åt tanden.
  • Frätskador på tänderna
  • Rotfyllda tänder kan ibland drabbas av skador på själva roten. Dessa skador är sällsynta och syns oftast inte förrän lång tid efter behandlingen. Skadorna upptäcks oftast vid en undersökning när man tar en röntgenbild.

Viktigt med undersökning innan tandblekning

Det är viktigt att man gör en fullständig undersökning och konsulterar en tandläkare av två viktiga skäl innan man bleker tänderna. Ett skäl är att kontrollera så att man inte har några hål eller andra infektioner i munhålan som kan orsaka besvär vid blekning.
Det andra skälet är att fyllningar eller kronor inte bleks och att dessa kan se missfärgade ut eller synas efter en blekning. En tandläkare kan hjälpa dig att åtgärda dessa problem för att minska riskerna och få ett optimalt resultat.

Tandblekning med citron och bakpulver skadar dina tänder genom att fräta på dem och detta rekomenderas inte

Vad händer när jag bleker tänderna?

Det som händer när man bleker tänderna är att blekmedlet trängern in i emaljen och dentinet där en kemisk process påbörjas som leder till att missfärgningarna bryts ner till mindre komponenter som inte syns lika mycket. Det finns en skillnad i hur lätt det är att bleka tänder som har olika missfärgningar. De tänder som är mer gul/bruna är lättare att bleka medan tänder som är grå/blå i tonen kräver mer jobb. Innan en tandblekning påbörjas ska man se till att ha ett foto på för att kunna jämföra slutresultatet.

Vad innehåller blekmedel?

De vanligaste blekmedlen som finns innehåller väteperoxid eller Karbamidperoxid. För att minska risken för besvär med ilningar i tänderna tillsätter tillverkarna också fluor och kaliumnitrat.