Tillverka en tandkrona

Att tillverka en tandkrona är komplicerat och utförs hos en tandtekniker som framställer en individuellt designad krona som passar in i bettet, utrymmet och som ser naturlig ut gentemot de andra tänderna. Det är väldigt viktigt att få till tandkronan så att den passar i höjdled,bredd och att den följer de andra tänderna i bettet harmoiskt. Formen på tandkronan är det viktigaste för att sedan följas av färgen.

Vi tänkte i detta avsnitt berätta för er hur kedjan är när man ska behandla med en tandkrona.

Hur börjar man tillverka en tandkrona?

Besöket börjar hos tandläkaren som då rekomenderar en behandling med tandkrona framför exempelvis en stor tandlagning. Tandläkaren slipar till tanden och tar ett avtryck med en sorts massa i muhålan eller ett modernare digitalt avtryck. Detta avtryck skickas till tandteknikern som får slå ut avtrycket i gips. Vid digitala avtryck skickas en fil via ett speciellt programme ohg gör att tandteknikern redan har modellen och slipper momentet med gips.

Vad gör tandteknikern?

Tandteknikern kan sedan börja designa själva kronan via uppläxning. Använder man sig av modernare metoder så kan man använda ett cad/cam program för att designa kronan. I vissa fall där estetik är väldigt viktigt kan man designa själva hättan i datorn. Sedan arbetar teknikern för hand och applicera ett ytskikt av porslin. Tandkronan får du en finare lyster och ljuset bryts på ett mer naturligt sätt.

Det finns olika sätt att framställa själva kronan och det är att fräsa, pressa eller helt enkelt göra allt för hand.

Alla desa metoder kräver att själva tandkronan bränns i slutändan för att härda och inkorporera färgen i porslinet. Tandläkaren klistrar till sist fast kronan på tanden och behandlar klart patienten. Kronan kan självklart användas som vanligt efter behandlingen av patienten. Den måste även rengöras och skötas om precis som övriga tänder.

Tillverka en tandkrona