Tillverka en tandbro?

Tandbron tillverkas hos en tandtekniker som framställer en individuellt designad konstruktion. Denna tandbro ska vara så perfekt utformad att den passar in med de andra tänderna i form, höjd och bredd. Detta är bland det viktigaste då det är utformningen som bidrar till att det ser naturligt ut när patienten ler. Bron måste också vara utformad på ett sådant sätt att patienten kan tugga och sönderdela maten effektivt. Däremot måste en patient vara medveten om att stora konstruktioner kan leda till att patienten måste lära sig använda tänderna på nytt.

Vi tänkte i detta avsnitt berätta för er hur tandteknikern tillverkar en tandkrona från början till slut.

Tandbron

Hur tillverkas en tandbro?

Besöket börjar alltid med att man besöker tandläkaren av olika orsaker som exempelvis att man har förlorat en tand. Tandläkaren kandå rekomenderar en behandling med en tandbro framför implantat behandling på grund av olika orsaker. När patienten godkänt behandlingen och förstått hur behandlingen går tillväga påbörjan man själa terapin.

Vad behöver tandläkaren göra?

Tandläkaren slipar till granntänderna till själva tandluckan. Det kan finnas flera luckor och dessa ersätts med hjälp av bron. Tandläkaren slipar de tänder behövs för själva bron. Tandläkaren tar ett avtryck av muhålan eller ett modernare digitalt avtryck. Avtrycket för själva tandbron skickas till tandteknikern som får slå ut avtrycket. Digitala avtryck skickas som en fil via ett speciellt program och gör att tandteknikern redan har modellen och slipper momentet med gips.

Hur designas tandbron?

Själva designen av tandbron påbörjas efter föregående moment. Genom att vaxa upp en modell eller om man har digitala instrument så kan designen utföras i ett Cad/Cam program. När estetiken är oerhört viktig och pat har väldigt stora krav kan tandteknikern designa själva kärnan och applicera ett ytskikt av porslin på tandbron för att få den fantastiskt fin. Tandbron får en finare lyster och ljuset bryts på ett mer naturligt sätt.

Det finns olika sätt att framställa tandbroar på och det är att fräsa, pressa eller helt enkelt göra allt för hand.

Alla metoder kräver att själva tandbron bränns i slutändan för att härda och inkorporera färgen i porslinet.