Allergier mot lagningar

Allergier mot lagningar

Vi har de senaste dagarna fått in flera oroliga frågor via Fråga tandläkaren om allergier mot lagningar. Det är många oroliga som har hört av sig då de har läst våra svar till de olika frågorna. Detta är ett litet inlägg som vill bidra till att lugna ner de som försöker hitta information om sina besvär via Tandinfo.

Det är flera som har skrivit in och beskrivit sina besvär och relaterat dessa till sina lagningar. De uppger att de har olika sorters lagningar och vill då veta vad de ska ta sig till. Vi på Tandinfo vill uppmärksamma er läsare på Tandinfo att andelen som är allergiska mot olika sorters lagningar är väldigt få. Vi har inga siffror på detta men kommer ta reda på detta inom kort.

Om ni däremot tror att ni har en allergi mot något ämne i en lagning ska ni vända er till en tandläkare. Be tandläkaren skicka en remiss för ett Dentalt test. Detta är ett test som man kan utföra på sjukhus som då avslöjar om man är allergisk mot något ämne eller ej med väldigt stor säkerhet.

Det är viktigt att påtala att det just nu är förkylningstider. Många besvär såsom att det svider i munnen kan vara relaterade till en förkylning orsakats av virus. Vi vill därför uppmana er att ta det lugnt och inte oroa er alltför mycket. Även tandvärk kan vara ett symptom som man känner av när man är sjuk. Det är dock inte tanden som är orsaken utan en inflammation i bihålan.  Rotspetsen ligger i anslutning till bihålan och detta kan då yttra sig som tandvärk. Detta trots att tanden är frisk. När förskylningen sedan går över försvinner även tandvärken.

Ett klassiskt test som visar om det är bihålan eller tanden som är problemet är att böja sig ner. Får man tandvärk när man böjer sig ner är det med stor sannolikhet bihålan som orsakar besvären pga förkylningen.

Med vänliga hälsningar, Leg Tandläkare Arash Simyar och Tandinfo

Share:

Kommentera